Bolja kvaliteta zraka: Što je kontrolirana mehanička ventilacija?

Bilo da je riječ o kemijskim, fizičkim ili biološkim čimbenicima, onečišćenje unutarnjeg zraka može ozbiljno ugroziti ljudsko zdravlje.

Kako bi se kvaliteta zraka održavala pod kontrolom, alternativna rješenja kao što je kontrolirana mehanička ventilacija postaju nužnija nego ikad prije.

Onečišćujuće tvariDuhanski dim, dušikov monoksid i dioksid, ugljični monoksid, dlake kućnih ljubimaca, grinje, plijesni, kemijski, fizički i biološki čimbenici.
Kemijski agensiAnorganski plinovi, pasivni dim, procesi izgaranja kod kuhanja hrane i grijanja, materijali za gradnju i opremanje, proizvodi za čišćenje i održavanje, radni alati i proizvodi za kućnu radinost.
Biološki agensiMikroorganizmi (gljivice, virusi, bakterije), alergeni u zatvorenom prostoru (grinje, plijesni), pelud.
Fizički agensiElektromagnetska polja (EMF), buka.
RješenjeKontrolirana mehanička ventilacija osigurava kontinuiranu izmjenu zraka i smanjuje koncentraciju onečišćujućih tvari.

Od duhanskog dima iz okoliša do dušikovog monoksida i dušikovog dioksida, kao i ugljičnog monoksida, dlaka kućnih ljubimaca, grinja i plijesni. Zrak koji svakodnevno udišemo kod kuće, u uredu ili u drugim zatvorenim prostorima pun je onečišćujućih tvari.

Adekvatna obnova zraka

S obzirom na činjenicu da većina ljudi oko 90% svog vremena provodi u zatvorenim prostorima, pravilna obnova zraka je apsolutno neophodna. Ne iznenađuje da je Istituto Superiore di Sanità (talijanski nacionalni institut za zdravlje) definirao onečišćenje zraka na otvorenom i u zatvorenom kao „vodeći faktor rizika za javno zdravlje“.

Glavne tvari koje mogu utjecati na kvalitetu unutarnjeg zraka općenito se klasificiraju kao kemijski, fizički i biološki čimbenici. Mogu potjecati ne samo iz vanjskih izvora, kao što je onečišćenje vanjskog zraka ili pelud, već i iz unutarnjih izvora. To obuhvaća ljude i životinje koji žive u određenom okruženju, prašinu koja je idealno stanište za širenje mikroorganizama, građevinske materijale, namještaj i različite sustave.

Kemijski agensi mogu zagaditi zrak u zatvorenim prostorima

Kemijski čimbenici u obliku anorganskih plinova često se nalaze u kućnom okruženju. Na primjer, pasivno pušenje pridonosi onečišćenju unutarnjeg zraka: zapravo, sagorijevanje duhana stvara više od 4000 kemijskih tvari koje su iznimno otrovne, pa čak i kancerogene.

Drugi primjer su procesi izgaranja uključeni u kuhanje hrane i zagrijavanje, koji dovode do viših koncentracija dušikovog monoksida i dušikovog dioksida (NO i NO2), ugljikovog dioksida (CO2) i ugljikovog monoksida (CO).

Značajnu količinu onečišćujućih tvari također mogu ispuštati građevinski materijali i materijali za namještaj te proizvodi za čišćenje i održavanje. To se također može odnositi na određene radne alate poput pisača, fotokopirnih strojeva i proizvoda za kućne radinosti kao što su ljepila.

Biološki agensi koji utječu na kvalitetu zraka u domu

Biološke opasnosti povezane su s prisutnošću u zraku mikroorganizama poput gljivica, virusa i bakterija, kao i alergena u zatvorenom prostoru poput grinja i plijesni.

Prvi mogu potencijalno prenijeti brojne zarazne bolesti poput gripe, vodenih kozica, ospica, upale pluća i legioneloze. Potonji uključuju grinje, dlake kućnih ljubimaca, stjenice i gljivice.

Određene vrste gljivica, kao što je Alternaria alternata, također mogu izazvati razvoj plijesni na trulom voću i povrću, kao i u vrlo vlažnim okruženjima, što dovodi do alergijskih reakcija kao što su astma, konjuktivitis, rinitis i dermatitis. A tu je i pelud, alergen koji se tipično nalazi na otvorenom, a može ući u zatvorene prostore, posebno u proljetnim mjesecima kada su alergije na pelud učestale.

Fizički agensi koji utječu na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru

Fizički čimbenici kao što su elektromagnetska polja (EMF) i buka također mogu utjecati na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Elektromagnetska polja mogu proizvesti radio, TV i mobilni telefonski sustavi, sustavi za prijenos i transformaciju električne energije, industrijska prerađivačka postrojenja i, općenito, bilo koji uređaj koji se mora napajati električnom energijom, kao što su kućanski uređaji. S druge strane, buka uključuje širok raspon zvukova koji mogu biti neugodni, osobito ako su preglasni.

Kako osigurati pravilnu izmjenu zraka?

Poboljšanje kvalitete zraka koji udišemo u zatvorenim prostorima i smanjenje koncentracije onečišćujućih tvari, bilo da dolaze izvana ili iznutra. Zato je važno osigurati odgovarajuću ventilaciju zraka. No, u tom slučaju, prirodna ventilacija koja se postiže otvaranjem prozora često nije dovoljno učinkovita.

Zapravo, osim ako nije pravilno filtriran, zrak koji ulazi iz susjednih prostorija pogoduje prodoru čestica koje bi mogle biti potencijalno štetne za zdravlje, što dovodi do povećanja razine onečišćenja u zatvorenom prostoru. Štoviše, otvaranjem prozora zimi toplina se raspršuje van, što je veliki gubitak energije i novca.

Zato je kontrolirana mehanička ventilacija idealno rješenje za održavanje stalne cirkulacije zraka unutar doma te općenito u gusto naseljenim zgradama svih vrsta. Kao što smo već spomenuli, ova specifična tehnologija podrazumijeva korištenje uređaja koji se obično ugrađuju u spušteni strop zajedno sa sustavom odvodnih kanala, koji s jedne strane usmjerava ispušni zrak van, a s druge strane omogućuje ulazak čistog i pravilno filtriranog zraka u sobu.

Kontrolirana mehanička ventilacija

Kontrolirana mehanička ventilacija

S preko 30 godina iskustva u razvoju i dizajnu klimatizacijskih rješenja, Clivet nudi širok raspon kontroliranih mehaničkih ventilacijskih sustava dizajniranih za potrebe svakog okruženja. Clivetovi sustavi za obnovu i pročišćavanje zraka, koji se lako postavljaju i pružaju izvrsnu učinkovitost, imaju aktivni termodinamički sustav za obnovu koji osigurava grijanje, ali i hlađenje zraka usred sezone, te elektroničke filtere koji sprječavaju ulazak čestica prisutnih u zrak s elektrostatičkim poljem.

Bilo koje kontrolirano mehaničko ventilacijsko rješenje može se instalirati zajedno s bilo kojim sustavom grijanja i klimatizacije, uključujući dizalice topline, kotlove i split sustave.

Saznajte više o Clivetovim rješenjima mehaničke ventilacije.

Slanje upita

Pošaljite upit bez obveza.

Ispunite kratak obrazac i Clivet prodajni partner će vam pomoći kod preporuke optimalnog uređaja za vaš dom ili ured.
Obrazac za upit
Pratite nas:
Kontakt
Clivet South East Europe
Hosting, Design & Development 2023. Plavi Pixel
©2023 Clivet - All rights reserved

CERVINO

Hlađenje A+++ / Grijanje A++
Snaga: 2,7 – 7 kW

Zašto odabrati Cervino?

 • Dizajniran za okoliš i budućnost

 • Koristi R290, prirodni radni medij za optimalnu udobnost i usklađenost s europskim propisima

 • Funkcija samočišćenja

 • Wi-Fi

Dvostruki split klima uređaji

EZCOOL

Hlađenje: A++ / Grijanje A+
Snaga: 2,7 – 7 kW

Zašto odabrati EZCool?

 • Funkcija "Slijedi me"

 • Višesmjerno strujanje zraka

 • Funkcija samočišćenja

 • Opcionalno Wi-Fi upravljanje

CRISTALLO 2

Hlađenje A+++ / Grijanje A++
Snaga: 2,7 – 3,5 kW

Zašto odabrati Cristallo 2?

 • Unaprijeđene komponente
 • Dizajn inspiriran Dolomitima
 • Višesmjerno strujanje zraka
 • Funkcija samočišćenja
 • WiFi / Pametno upravljanje putem aplikacije ili glasovnom kontrolom uz pomoć sustava Amazon Alexa ili Google Assistant

Clivet Stelvio

STELVIO

Hlađenje A+++ / Grijanje A+++
Snaga: 2,7 – 3,5 kW

Zašto odabrati Stelvio?

 • Vrlo visok stupanj energetske efikasnosti

 • Iznimno prošireni radni raspon pri vanjskim temperaturama od -30 do +50 °C

 • Upravljanje razinom vlažnosti

 • Komfor u svakoj situaciji zahvaljujući inteligentnom "Eye" senzoru

 • WiFi / Pametno upravljanje putem aplikacije ili glasovnom kontrolom uz pomoć sustava Amazon Alexa ili Google Assistant