Savršena kombinacija: Podno grijanje, fotonaponski sustav i dizalica topline

Podno grijanje, dizalice topline i fotonaponski sustavi: jesu li kompatibilni?

Sustavi podnog grijanja, zajedno s dizalicom topline i fotonaponskim sustavom, mogu osigurati najvišu razinu uštede. Ali, jesu li kompatibilni?
Sustavi podnog grijanja predstavljaju jednu od radikalnih promjena u načinu grijanja kućanstava koja je tijekom posljednjih desetljeća zamijenila klasične radijatore.

Teško je izdvojiti bilo kakve negativne aspekte ovih sustava, osim možda većih troškova instalacije i nešto složenijeg održavanja. No, pozitivne strane su brojne, kao što je smanjenje troškova energije i poboljšana udobnost stanovanja.

Prednosti podnog grijanja

 • Podni sustav grijanja može osigurati uštedu energije od otprilike 25% godišnje u usporedbi s radijatorskim sustavima
 • Ujednačeno širenje topline u cijeloj kući: upravo ovaj element je ono što najviše karakterizira podni sustav grijanja i zahvaljujući kojem se ostvaruje osjećaj ugode i udobnosti.
 • Sustavi površinskog grijanja (podni/zidni/stropni) su niskotemperaturni sustavi, optimizirani za rad s dizalicama topline, što omogućuje maksimalnu učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije.

Kako rade sustavi podnog grijanja?

Evo zašto je rad podnih sustava za grijanje potpuno drugačiji od rada tradicionalnih radijatora:

Kako griju radijatori?

Tradicionalni sustavi grijanja koriste konvekciju. Nakon što se voda koja kruži unutar radijatora zagrije, obično na temperaturu između 60°C i 80°C, radijatori prenose toplinu u zrak koji ih okružuje, što zatim širi toplinu po cijeloj prostoriji. 
Ova metoda, međutim, ima brojne nedostatke: zagrijani zrak postaje suh, pojačano se širi prašina i, najvažnije, troši se velika količina energije za zagrijavanje vode, što tradicionalne sustave grijanja čini prilično nepovoljnima za obiteljski proračun i okoliš.

Kako griju podni sustavi?

Metoda rada sustava podnog grijanja temelji se na načelu zračenja. Tijekom instalacije, cijevi se postavljaju ispod poda i prolaze kroz različite prostorije, omogućujući cirkulaciju vode na temperaturi između 30°C i 35°C. Rad na nižoj temperaturi (u usporedbi s tradicionalnim sustavima) rezultira manjim energetskim troškovima za isti učinak grijanja.
Toplina koju generiraju cijevi prenosi se na pod, što osigurava ravnotežu prijenosa topline odozdo prema gore u prostoriji.

Sustav podnog grijanja i dizalica topline: je li moguće?

Ne samo da je moguće, već je i preporučljivo! Naime, dizalice topline predstavljaju jednu od najinovativnijih tehnologija dostupnih na tržištu, zahvaljujući sposobnosti korištenja vanjskih obnovljivih izvora energije (zraka, podzemnih voda ili tla) za grijanje stambenih prostora i proizvodnju potrošne tople vode.
One su ekološki prihvatljive jer, za razliku od kondenzacijskih bojlera, ne koriste fosilna goriva i pružaju značajne ekonomske prednosti. No, svojstva sustava podnog grijanja čine integraciju besprijekornom.

Naime, dizalice topline moraju raditi u specifičnom rasponu temperatura kako bi se postigla najveća učinkovitost, što isključuje njihovu kombinaciju s klasičnim radijatorima. Osim uporabe sustava podnog grijanja, koji ostaje najbolje rješenje, dizalice topline mogu se kombinirati i s ventilokonvektorima. Međutim, ovi potonji zahtijevaju temperaturu od otprilike 45-50 °C, što smanjuje ukupnu učinkovitost sustava.

Koje dizalice topline su prikladne za podne sustave grijanja?

Osim modela zrak-zrak, koji grijanje i hlađenje prostorija ostvaruje prijenosom toplinske energije između vanjskog zraka i zraka unutar prostorije, ostale vrste dizalica topline su prikladne za kombinaciju s podnim sustavom grijanja.

Dizalica topline zrak-voda

Najčešće korištena vrsta dizalice topline je zrak-voda, koja koristi toplinu zraka za prijenos energije na vodu u sustavu. Ova vrsta omogućuje ne samo grijanje i hlađenje prostorija, već i proizvodnju potrošne tople vode.
Najveća prednost ovog sustava je njegova fleksibilnost jer omogućuje integraciju s drugim sustavima poput solarnih toplinskih sustava i kondenzacijskih bojlera, stvarajući tako hibridni sustav.

Dizalice topline voda-voda

Kod dizalica topline voda-voda, toplina se crpi iz podzemnih voda, dok se kod geotermalnih dizalica izvor energije nalazi u tlu. Ova dva modela, u usporedbi s onima zrak-voda, osiguravaju visoku učinkovitost tijekom cijele godine, bez obzira na godišnje doba.
Pri odabiru najprikladnije dizalice topline za stambene ili poslovne prostore, trebate uzeti u obzir različite čimbenike. Prije svega, trebali biste razmotriti potrebu za energijom koja je potrebna za rad podnog sustava i za osiguranje optimalnog grijanja tijekom zimskih mjeseci, te eventualno za hlađenje ljeti.

Jesu li dizalice topline i podni sustavi prikladni za hlađenje?

Osim što osigurava visoku razinu topline tijekom zime, podni sustav grijanja također predstavlja zanimljivo rješenje za hlađenje tijekom ljeta. Način rada uglavnom je sličan: kroz hidrauličke krugove sustava teče rashlađena voda s temperaturom između 15 i 18°C, koja hladi pod.
U ovom slučaju, potrebne su reverzibilne dizalice topline koje mogu preuzeti toplinu iz prostorije i ispuštati je prema van. Rezultat je savršen komfor unutar prostora i ljeti, što znači da se može preskočiti korištenje klime, a to rezultira značajnim smanjenjenjem potrošnje energije.

Preporučljivo je  korištenje odvlaživača zraka kako bi se održala vlažnost zraka unutar raspona vrijednosti između 50 i 60 posto.

Grijanje pomoću dizalice topline i fotonaponskog sustava: isplati li se?

Dizalice topline koriste obnovljive izvore za proizvodnju potrebne toplinske energije za grijanje prostora pomoću podnog grijanja, no sve su to uređaji koji zahtijevaju električnu energiju.

Da bi sustav bio učinkovitiji i kako bi se povećala ušteda energije, kombinacija s fotonaponskim sustavom predstavlja izvrsno rješenje. Ljudi često instaliravaju fotonaponske panele na svojim krovovima kako bi besplatno proizvodili električnu energiju potrebnu za rad kućanstva, čime se smanjuju ili čak eliminiraju troškovi električne energije (ako je pritom instaliran akumulatorski sustav).

Međutim, nisu svi svjesni činjenice da integracija fotonaponskih panela s dizalicom topline omogućava dodatnu značajnu uštedu, kako za grijanje tako i za proizvodnju potrošne tople vode.

Clivet rješenja

Vaša kuća ne troši puno energije? Rješenje koje predlaže Clivet je dizalica topline tipa split Sphera EVO 2.0, koja dolazi u širokom rasponu snage (od 4 do 16 kW) i uključuje akumulacijski spremnik za potrošnu toplu vodu od 190 do 250 litara, s funkcijom zaštite od legionele. Također, ovaj model se ističe svojim naprednim dizajnom koji se savršeno uklapa u interijer i savršeno se kombinira sa sustavima površinskog grijanja u podu, zidu ili stropu.

Ako vaša potražnja prelazi 16 kW, bolje odaberite monoblok vanjsku dizalicu topline Edge EVO 2.0 EXC, koja osigurava izvanrednu učinkovitost čak i pri niskim temperaturama i može proizvoditi potrošnu toplu vodu na temperaturi od 60 °C. Ova dizalica topline zrak-voda, koju je razvila tvrtka Clivet, dostupna je u rasponu snage od 4 do 30 kW, s mogućnošću povezivanja do 6 jedinica u kaskadnoj konfiguraciji za postizanje snage od 180 kW.

Slanje upita

Pošaljite upit bez obveza.

Ispunite kratak obrazac i Clivet prodajni partner će vam pomoći kod preporuke optimalnog uređaja za vaš dom ili ured.
Obrazac za upit
Pratite nas:
Kontakt
Clivet South East Europe
Hosting, Design & Development 2023. Plavi Pixel
©2023 Clivet - All rights reserved

CERVINO

Hlađenje A+++ / Grijanje A++
Snaga: 2,7 – 7 kW

Zašto odabrati Cervino?

 • Dizajniran za okoliš i budućnost

 • Koristi R290, prirodni radni medij za optimalnu udobnost i usklađenost s europskim propisima

 • Funkcija samočišćenja

 • Wi-Fi

Dvostruki split klima uređaji

EZCOOL

Hlađenje: A++ / Grijanje A+
Snaga: 2,7 – 7 kW

Zašto odabrati EZCool?

 • Funkcija "Slijedi me"

 • Višesmjerno strujanje zraka

 • Funkcija samočišćenja

 • Opcionalno Wi-Fi upravljanje

CRISTALLO 2

Hlađenje A+++ / Grijanje A++
Snaga: 2,7 – 3,5 kW

Zašto odabrati Cristallo 2?

 • Unaprijeđene komponente
 • Dizajn inspiriran Dolomitima
 • Višesmjerno strujanje zraka
 • Funkcija samočišćenja
 • WiFi / Pametno upravljanje putem aplikacije ili glasovnom kontrolom uz pomoć sustava Amazon Alexa ili Google Assistant

Clivet Stelvio

STELVIO

Hlađenje A+++ / Grijanje A+++
Snaga: 2,7 – 3,5 kW

Zašto odabrati Stelvio?

 • Vrlo visok stupanj energetske efikasnosti

 • Iznimno prošireni radni raspon pri vanjskim temperaturama od -30 do +50 °C

 • Upravljanje razinom vlažnosti

 • Komfor u svakoj situaciji zahvaljujući inteligentnom "Eye" senzoru

 • WiFi / Pametno upravljanje putem aplikacije ili glasovnom kontrolom uz pomoć sustava Amazon Alexa ili Google Assistant