Ventilokonvektor i dizalica topline: Savjeti za učinkovito grijanje i hlađenje

Danas postoje brojni načini za zagrijavanje vašeg doma. Jeste li upoznati s razlikama i prednostima svakog sustava?

Sjećate li se vremena kada su radijatori bili jedini način za grijanje domova? No, s razvojem tehnologije i sustava, danas imamo niz novih opcija za ugodno zimsko grijanje koje osigurava optimalnu udobnost u vašem domu.
Svaki sustav grijanja ima svoje tehničke karakteristike i prednosti, ali svi obećavaju uštedu energije, što znači manje račune za grijanje.

Zračeći sustavi za grijanje

Za nove zgrade, ali i za renovaciju postojećih, sustavi podnog grijanja postaju sve popularniji izbor i održiva alternativa tradicionalnim radijatorima. No, kako ovi sustavi funkcioniraju i koje su njegove glavne prednosti? Za razliku od radijatora koji zauzimaju prostor u vašem domu, zračeći sustav za grijanje gotovo neprimjetan.

On koristi zavojnice smještene ispod poda, kroz koje obično teče voda na temperaturi između 30 i 40°C. Kada se pod zagrije, toplina se zračenjem prenosi unutar prostorije, pružajući izvanrednu udobnost u vašem domu. Ovo rješenje može se prilagoditi za zidnu ili stropnu primjenu i nudi pouzdanost i trajnost. Ušteda energije također je osigurana na nižoj postavci temperature (za razliku od radijatora koji zahtijevaju temperaturu iznad 60 °C kako bi ispravno radili).

Te se uštede značajno povećavaju ako se ovaj sustav kombinira s dizalicom topline, koja koristi besplatnu obnovljivu energiju (vanjski zrak, podzemna voda ili podzemna toplina). To su uštede koje nikada ne biste mogli ostvariti s kondenzacijskim bojlerom koji koristi fosilna goriva.

Ventilokonvektor i dizalica topline

Ventilokonvektori: inovativni sustavi za vašu udobnost

Što su zapravo ventilokonvektori? Jesu li slični radijatorima ili rade više kao zračeće grijalice? Ventilokonvektori izgledom podsjećaju na klasične radijatore jer imaju terminal koji se može postaviti na zid ili pod. Razlikuju se od radijatora u dva glavna aspekta: ventilokonvektori ispuštaju zrak izravno u okolinu i mogu se koristiti ne samo za grijanje već i za hlađenje.

Način na koji rade je vrlo jednostavan. Ventilokonvektori prvo usisavaju zrak iz prostorije pomoću ventilatora, a zatim ga dovode do željene temperature pomoću izmjenjivača topline spojenog na kondenzacijski bojler ili dizalicu topline. Nakon što se zrak zagrije ili ohladi, može se ponovno distribuirati u različite prostorije u kući.

Naravno, kao i svako rješenje za klimatizaciju, ventilokonvektori također imaju svoje prednosti i mane. Jedna od glavnih prednosti je niska potrošnja tijekom rada, slična zračećem sustavu. U načinu grijanja, zapravo, dovoljna je temperatura protoka od 45-50 °C u usporedbi sa 60-70 °C radijatora, što omogućuje da ventilokonvektori savršeno rade s niskotemperaturnim generatorima topline (dizalice topline) i solarnim toplinskim sustavima. Druga prednost je jednostavnost upotrebe, s novijim modelima koji imaju brojne programe ventilacije i tajmere za regulaciju vremena.

Što se tiče ugode koje proizlazi iz ravnomjerne temperature u cijeloj kući, to se može postići jednostavno odabirom proizvoda koji najbolje odgovara vašim potrebama. Na primjer, u slučaju vrlo velike prostorije, preporučuje se ugraditi ventilokonvektor u središte stropa, dok u manjim prostorijama zidno rješenje može biti prikladnije.
Glavni nedostatak ventilokonvektora je značajan trošak ugradnje, no to se kompenzira smanjenjem potrošnje za oko 30 posto u usporedbi s radijatorima. Tu su i drugi čimbenici kao što su buka, prašina i potrošnja električne energije.

A dizalica topline?

Možda se pitate što je zapravo dizalica topline?
Dizalica topline nije zamjena za ventilokonvektore ili sustave grijanja i hlađenja putem zračenja, već je ključni uređaj koji im omogućuje rad. Riječ je o generatoru koji se znatno razlikuje od klasičnih bojlera. Glavna razlika leži u tome što dizalica topline može učinkovito raditi na niskim temperaturama, stoga nije preporučljivo koristiti je u kombinaciji s tradicionalnim radijatorima. Ono što je još važnije, dizalice topline koriste obnovljive izvore energije za svoj rad.

Svi znamo da ventilokonvektori već omogućuju značajne uštede u troškovima grijanja kada se kombiniraju s bojlerima koji rade na fosilna goriva poput plina. No, kada integrirate dizalicu topline u sustav, ostvarujete još veće prednosti.

Dizalice topline za sve potrebe

Clivet nudi različite vrste dizalica topline koje su savršene za kombinaciju s ventilokonvektorima, ali i drugim sustavima poput podnih, zidnih i stropnih zračećih sustava.
Dostupne su dvije glavne vrste rješenja, prilagođene potrebama individualnih vlasnika kuća, stambenih zgrada, poslovnih i industrijskih objekata:

 • Višedijelne dizalice topline: kao što ime sugerira, ove dizalice odvajaju unutarnju i vanjsku jedinicu, optimizirajući raspored i učinkovitost.
 • Jednodijelne dizalice topline: ove jedinice kombiniraju dvije komponente u jednom proizvodu, pružajući visoku razinu udobnosti i značajnu povratnu investiciju.


Dizalice topline tvrtke Clivet predstavljaju idealno rješenje za sve vaše potrebe grijanja i hlađenja, donoseći uštede i udobnost u vaš dom ili poslovni prostor.

Slanje upita

Pošaljite upit bez obveza.

Ispunite kratak obrazac i Clivet prodajni partner će vam pomoći kod preporuke optimalnog uređaja za vaš dom ili ured.
Obrazac za upit
Pratite nas:
Kontakt
Clivet South East Europe
Hosting, Design & Development 2023. Plavi Pixel
©2023 Clivet - All rights reserved

CERVINO

Hlađenje A+++ / Grijanje A++
Snaga: 2,7 – 7 kW

Zašto odabrati Cervino?

 • Dizajniran za okoliš i budućnost

 • Koristi R290, prirodni radni medij za optimalnu udobnost i usklađenost s europskim propisima

 • Funkcija samočišćenja

 • Wi-Fi

Dvostruki split klima uređaji

EZCOOL

Hlađenje: A++ / Grijanje A+
Snaga: 2,7 – 7 kW

Zašto odabrati EZCool?

 • Funkcija "Slijedi me"

 • Višesmjerno strujanje zraka

 • Funkcija samočišćenja

 • Opcionalno Wi-Fi upravljanje

CRISTALLO 2

Hlađenje A+++ / Grijanje A++
Snaga: 2,7 – 3,5 kW

Zašto odabrati Cristallo 2?

 • Unaprijeđene komponente
 • Dizajn inspiriran Dolomitima
 • Višesmjerno strujanje zraka
 • Funkcija samočišćenja
 • WiFi / Pametno upravljanje putem aplikacije ili glasovnom kontrolom uz pomoć sustava Amazon Alexa ili Google Assistant

Clivet Stelvio

STELVIO

Hlađenje A+++ / Grijanje A+++
Snaga: 2,7 – 3,5 kW

Zašto odabrati Stelvio?

 • Vrlo visok stupanj energetske efikasnosti

 • Iznimno prošireni radni raspon pri vanjskim temperaturama od -30 do +50 °C

 • Upravljanje razinom vlažnosti

 • Komfor u svakoj situaciji zahvaljujući inteligentnom "Eye" senzoru

 • WiFi / Pametno upravljanje putem aplikacije ili glasovnom kontrolom uz pomoć sustava Amazon Alexa ili Google Assistant