Dvostruki split klima-uređaji za vaš dom: Korisni savjeti

Izbor odgovarajućeg klima-uređaja nije jednostavan: evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da donesete pravu odluku, uzimajući u obzir površinu vaših prostorija i druge važne karakteristike.

Kupovina klima-uređaja može biti izazovan zadatak. Prilikom odabira, važno je razmotriti mnoge faktore, kao što su veličina prostorija, izloženost sunčevoj svjetlosti, broj prozora i mogućnost postavljanja vanjskih jedinica na balkone. Također, ako živite u stanu, morate uzeti u obzir ograničenja vezana za postavljanje uređaja.

Prva stvar koju trebate razmotriti je površina prostorija koje trebate klimatizirati. Ne rade svi klima-uređaji na isti način i nisu svi jednako prikladni za svako okruženje. Cilj je odabrati klima-uređaj koji će vam pružiti maksimalnu udobnost dok istovremeno štedi energiju i smanjuje troškove električne energije.

Kako biste lakše odabrali pravi klima-uređaj za svoj dom, važno je razumjeti osnovni pojam – britanska termalna jedinica ili BTU (British Thermal Unit). Ova mjerna jedinica pomaže u određivanju snage klima-uređaja i njegove sposobnosti hlađenja. Primjerice, za manje prostorije između 10 i 15 kvadratnih metara, 7000 BTU/h je dovoljno za postizanje optimalne temperature. No, za veće prostorije, kao što su one između 40 i 50 kvadratnih metara, potrebno je znatno više BTU/h (15.000 ili više) kako bi se osigurala učinkovita klimatizacija.

Odabir klima-uređaja: MONO ili MULTISplit?

Pri odabiru klima-uređaja, važno je razumjeti razliku između MONOsplit i MULTIsplit sustava jer ćete tako pronaći najbolju opciju za svoje potrebe. MONOsplit klima-uređaji imaju jednu unutarnju jedinicu koja je povezana s odgovarajućom vanjskom jedinicom. S druge strane, MULTIsplit klima-uređaji dolaze s više unutarnjih jedinica koje se povezuju i dijele rad jedne vanjske jedinice. Ovisno o broju unutarnjih jedinica, moguće su različite varijante, poput dual split, trial split, quad split i sličnih konfiguracija.

No, zašto biste trebali razmotriti odabir jednog od ovih sustava? Odluka o odabiru MULTIsplit klima-uređaja može se temeljiti na početnim uštedama, budući da su troškovi instalacije obično niži, kako za materijal tako i za rad. Instalacija jedne vanjske jedinice značajno se razlikuje od instalacije nekoliko pojedinačnih jedinica. Također, treba uzeti u obzir estetski aspekt, budući da je jedna vanjska jedinica manje “upečatljiva” od nekoliko jedinica postavljenih jedna pored druge.

Što se tiče uštede energije, MULTISplit sustavi troše manje električne energije od MONOsplit (uz isti broj unutarnjih jedinica), što rezultira nižim računima za električnu energiju. Naravno, važno je slijediti precizne smjernice i pravilno dimenzionirati sustav prema stvarnim potrebama za hlađenjem.

Dvostruki split klima uređaji
Dvostruki split klima uređaji

MONOSplit: najbolja podjela rizika

Kada je u pitanju odabir između MONOsplit i MULTIsplit klima-uređaja, važno je razumjeti kako svaki sustav utječe na vašu udobnost i sigurnost. MONOsplit sustavi nude očitu prednost u smislu pouzdanosti. Naime, u slučaju kvara na vanjskoj jedinici ili potrebe za rutinskim održavanjem, to neće utjecati na rad svih unutarnjih split jedinica povezanih s njom. To znači da će vaše prostorije i dalje biti ugodno klimatizirane čak i ako dođe do problema s jednim dijelom sustava.

Dvostruki split klima uređaji


S druge strane, MULTIsplit klima-uređaji podložni su riziku da kvar na vanjskoj jedinici ili rutinsko održavanje onemoguće rad svih unutarnjih jedinica spojenih na tu vanjsku jedinicu. To može rezultirati iznenadnim prestankom klimatizacije prostora i potencijalno nelagodnim situacijama.

Stoga, ako imate dovoljno vanjskog prostora za postavljanje nekoliko vanjskih jedinica, MONOsplit tehnologija može biti odličan izbor kako za kuće tako i za manje tvrtke. Osigurava pouzdanost i kontinuiranu klimatizaciju vašeg prostora bez rizika od iznenadnih prekida.

MULTIsplit: važnost pravilnog određivanja veličine

Kada razmatrate MULTIsplit sustav klima-uređaja, važno je razumjeti kako on može pružiti više prednosti zbog sposobnosti povezivanja više unutarnjih jedinica na jednu vanjsku jedinicu. Međutim, odabir pravilnog sustava i njegovo dimenzioniranje za vaše potrebe postaju ključni faktori za postizanje najboljih rezultata.

Jedna od glavnih prednosti MULTIsplit sustava je mogućnost klimatiziranja različitih prostorija u isto vrijeme, svaka s različitim potrebama za hlađenjem. Međutim, važno je znati kako pravilno odabrati sustav za veličinu prostorija koje želite klimatizirati. Unutarnje jedinice rade istovremeno i s različitim kapacitetima, stoga je bitno osigurati da se sustav pravilno dimenzionira kako bi se postigla optimalna učinkovitost.

Preporučujemo da se za odabir i instalaciju klima-uređaja obratite stručnjacima u industriji, idealno tvrtkama s dokazanim iskustvom. Oni će vam pomoći pronaći pravi sustav i osigurati profesionalnu ugradnju, kako biste uživali u najboljoj mogućoj klimi u vašem domu ili prostoru.

Rješenja tvrtke Clivet

Već više od 30 godina, tvrtka Clivet brine o vašoj udobnosti i dobrobiti, kao i o zaštiti okoliša. Clivet klima-uređaji pružaju rješenja koja čine vaš dom ili prostor učinkovitijim i udobnijim.

U ponudi imaju MONO i MULTIsplit klima uređaje visoke učinkovitosti, s energetskim razredom od A+ do A+++. Zahvaljujući inovativnoj inverterskoj tehnologiji i pametnim elektroničkim kontrolama, Clivet uređaji pravilno koriste energiju samo kada je to stvarno potrebno, čime štede energiju i smanjuju troškove.

Ono što je još važnije, svi Clivet klima-uređaji su ekološki prihvatljivi. Koriste rashladni plin R-32 s niskim GWP indeksom, što znači da značajno smanjuju emisije štetnih plinova CO2 u usporedbi s drugim klima uređajima koji koriste različite rashladne plinove.

S ovakvim klima-uređajem ne samo da ćete uživati u ugodnoj temperaturi u svom domu ili prostoru, već ćete doprinijeti zaštiti okoliša.

Slanje upita

Pošaljite upit bez obveza.

Ispunite kratak obrazac i Clivet prodajni partner će vam pomoći kod preporuke optimalnog uređaja za vaš dom ili ured.
Obrazac za upit
Pratite nas:
Kontakt
Clivet South East Europe
Hosting, Design & Development 2023. Plavi Pixel
©2023 Clivet - All rights reserved

CERVINO

Hlađenje A+++ / Grijanje A++
Snaga: 2,7 – 7 kW

Zašto odabrati Cervino?

 • Dizajniran za okoliš i budućnost

 • Koristi R290, prirodni radni medij za optimalnu udobnost i usklađenost s europskim propisima

 • Funkcija samočišćenja

 • Wi-Fi

Dvostruki split klima uređaji

EZCOOL

Hlađenje: A++ / Grijanje A+
Snaga: 2,7 – 7 kW

Zašto odabrati EZCool?

 • Funkcija "Slijedi me"

 • Višesmjerno strujanje zraka

 • Funkcija samočišćenja

 • Opcionalno Wi-Fi upravljanje

CRISTALLO 2

Hlađenje A+++ / Grijanje A++
Snaga: 2,7 – 3,5 kW

Zašto odabrati Cristallo 2?

 • Unaprijeđene komponente
 • Dizajn inspiriran Dolomitima
 • Višesmjerno strujanje zraka
 • Funkcija samočišćenja
 • WiFi / Pametno upravljanje putem aplikacije ili glasovnom kontrolom uz pomoć sustava Amazon Alexa ili Google Assistant

Clivet Stelvio

STELVIO

Hlađenje A+++ / Grijanje A+++
Snaga: 2,7 – 3,5 kW

Zašto odabrati Stelvio?

 • Vrlo visok stupanj energetske efikasnosti

 • Iznimno prošireni radni raspon pri vanjskim temperaturama od -30 do +50 °C

 • Upravljanje razinom vlažnosti

 • Komfor u svakoj situaciji zahvaljujući inteligentnom "Eye" senzoru

 • WiFi / Pametno upravljanje putem aplikacije ili glasovnom kontrolom uz pomoć sustava Amazon Alexa ili Google Assistant