Kako kontrolirana mehanička ventilacija rješava problem zagađenog zraka

Suprotno uvriježenom mišljenju, unutarnji zrak može biti više zagađen od vanjskog. To je potvrdila studija provedena od strane Kraljevskog koledža pedijatrije i zdravlja djece te Kraljevskog liječničkog koledža, koja je pokazala da unutarnji zrak može biti od 5 do 13 puta zagađeniji od vanjskog.

Postoji li zapravo povezanost između zraka kojeg udišemo u svojim domovima ili na poslu i zraka koji udišemo dok se krećemo na otvorenom? Prema nedavnom istraživanju provedenom od strane Instituta za atmosfersku fiziku Chinese Academy of Sciences, čini se da postoji. Cijeli mjesec pratili su koncentraciju PM2,5 čestica u zraku unutar ureda i u neposrednoj blizini na otvorenom. Tijekom analize prozori su nekoliko puta otvarani i zatvarani kako bi se bolje razumio mehanizam izmjene između unutarnjeg i vanjskog zraka. Kakav je bio rezultat? Većina čestica aerosola pronađenih u unutarnjim prostorima potjecala je izvana.

Stoga, ovo istraživanje razbija mit da povremeno otvaranje prozora može biti korisno, bez obzira na vrstu prostorije ili vremenske uvjete vani. Ako je kvaliteta zraka niska, to bi samo povećalo izloženost ljudi PM2,5 česticama i drugim opasnim tvarima, koje su poznate po koncentraciji koja je mnogo veća na otvorenom prostoru.

Kontrolirana mehanička ventilacija

Prirodna ventilacija naspram kontrolirane mehaničke ventilacije

Kao što smo već vidjeli, kontrolirana mehanička ventilacija je sistemski pristup koji osigurava pročišćavanje zraka u zatvorenim prostorima dok istovremeno vraća toplinsku energiju sadržanu u njemu. Ovo rješenje ima brojne prednosti i ne može se uspoređivati s prirodnom ventilacijom koja se postiže otvaranjem prozora.

S druge strane, prirodna ventilacija ne omogućuje filtriranje ulaznog zraka, što može rezultirati osjećajem nelagode zbog znatne temperaturne razlike između unutarnjeg i vanjskog okoliša, i također je energetski neučinkovita.

Jedinice za kontroliranu mehaničku ventilaciju štite ljude od izloženosti česticama koje mogu biti štetne za njihovo zdravlje, koristeći posebne sustave za dezinfekciju zraka te smanjuju energetsku potrošnju vraćanjem topline iz zraka.

Dakle, pogledajmo dvije komponente koje najbolje predstavljaju mehaničku ventilaciju i čine je doista naprednim rješenjem: sustavi za dezinfekciju i jedinice za povrat topline.

Kontrolirani sustavi mehaničke ventilacije i dezinfekcije

Glavni i najčešći sustav dezinfekcije je elektrostatički filter. U svim kontroliranim mehaničkim ventilacijskim jedinicama tvrtke Clivet, ova vrsta filtra može uhvatiti čak i najmanje čestice od 0,01 μm i osigurava filtraciju prema posljednjim standardima. Na tržištu je također dostupna tehnologija elektroničkog pročišćavanja koja omogućuje naprednu filtraciju za još veću učinkovitost uklanjanja zagađivača, bakterija i alergena.

Drugi sustavi dezinfekcije u kontroliranim mehaničkim ventilacijskim jedinicama uključuju UV-C germicidne lampe, koje pročišćavaju zrak eliminirajući bakterije, plijesan i viruse pomoću ultraljubičastog zračenja.

Kontrolirana mehanička ventilacija

Jedinica za povrat topline: aktivna ili pasivna?

Istina je da kontrolirana mehanička ventilacija pruža neosporne prednosti u smislu poboljšanja kvalitete zraka, što pozitivno utječe na zdravlje ljudi, ali ova tehnologija također iznimno učinkovito štedi energiju. Zahvaljujući komponenti unutar jedinice za povrat topline (izmjenjivač topline), toplinska energija ispušnog zraka koji se uvlači i izbacuje vani ne gubi se, već doprinosi održavanju čistog i filtriranog zraka iz vanjskog okoliša na prikladnoj temperaturi.

Ova vrsta povrata topline poznata je kao pasivna ili statična i malo je vjerojatno da će pružiti grijanje i hlađenje zraka tijekom sezone kada nije previše vruće ni previše hladno. S druge strane, aktivni ili termodinamički povrat je kada se tradicionalni pasivni izmjenjivač topline kombinira s krugom rashladnog sredstva toplinske pumpe, koji se pokreće po potrebi, čime se osigurava drugi oblik povrata (tj. grijanje ili hlađenje zraka) i čini sustav još učinkovitijim.

Kao primjer možemo navesti ELFOFresh EVO jedinicu tvrtke Clivet. Ona koristi ovu tehnologiju za unošenje zraka koji je topliji od okolnog zraka za grijanje i hlađenje, čime se ispunjava do 85% potreba zgrade za toplinom i tijekom sezone postiže čak i 100%.

Otkrijte ELFOFresh EVO

Slanje upita

Pošaljite upit bez obveza.

Ispunite kratak obrazac i Clivet prodajni partner će vam pomoći kod preporuke optimalnog uređaja za vaš dom ili ured.
Obrazac za upit
Pratite nas:
Kontakt
Clivet South East Europe
Hosting, Design & Development 2023. Plavi Pixel
©2023 Clivet - All rights reserved

CERVINO

Hlađenje A+++ / Grijanje A++
Snaga: 2,7 – 7 kW

Zašto odabrati Cervino?

 • Dizajniran za okoliš i budućnost

 • Koristi R290, prirodni radni medij za optimalnu udobnost i usklađenost s europskim propisima

 • Funkcija samočišćenja

 • Wi-Fi

Dvostruki split klima uređaji

EZCOOL

Hlađenje: A++ / Grijanje A+
Snaga: 2,7 – 7 kW

Zašto odabrati EZCool?

 • Funkcija "Slijedi me"

 • Višesmjerno strujanje zraka

 • Funkcija samočišćenja

 • Opcionalno Wi-Fi upravljanje

CRISTALLO 2

Hlađenje A+++ / Grijanje A++
Snaga: 2,7 – 3,5 kW

Zašto odabrati Cristallo 2?

 • Unaprijeđene komponente
 • Dizajn inspiriran Dolomitima
 • Višesmjerno strujanje zraka
 • Funkcija samočišćenja
 • WiFi / Pametno upravljanje putem aplikacije ili glasovnom kontrolom uz pomoć sustava Amazon Alexa ili Google Assistant

Clivet Stelvio

STELVIO

Hlađenje A+++ / Grijanje A+++
Snaga: 2,7 – 3,5 kW

Zašto odabrati Stelvio?

 • Vrlo visok stupanj energetske efikasnosti

 • Iznimno prošireni radni raspon pri vanjskim temperaturama od -30 do +50 °C

 • Upravljanje razinom vlažnosti

 • Komfor u svakoj situaciji zahvaljujući inteligentnom "Eye" senzoru

 • WiFi / Pametno upravljanje putem aplikacije ili glasovnom kontrolom uz pomoć sustava Amazon Alexa ili Google Assistant